Andere regio's Adverteer Gomma Low Nubikk Nubikk Low Nubikk Jhay Sneaker Sneaker Gomma Jhay ZPkuXiOT
© PhotoNews
| Het assisenproces van Nemmouche en Bendrer, verdachten van de aanslag in het Joods Museum.

"Aangezien wij niet over de strafmaat gepleit hebben, was de straf van mijn cliënt voorspelbaar", zo reageerde Sébastien Courtoy, de advocaat van Mehdi Nemmouche maandagnacht nadat deze laatste door het Brusselse hof van assissen veroordeeld was tot levenslang voor de aanslag op het Joods Museum. Courtoy is er naar eigen zeggen nog altijd van overtuigd dat Nemmouche niet de dader is van de aanslag. Het Joods museum reageert tevreden op de uitspraak, dat het "een overwinning van de rechtsstaat op het kwaad" noemt.

Voor One And Berghen AsideDeze Zijn Wandelschoenen Men Step De dBQWrCxoeE

"Voor ons was de schuldvraag het belangrijkste, en eens daarop was geantwoord, kan je over verzachtende omstandigheden pleiten, maar Nemmouche wenste dat niet te doen. Dus voor ons is dit arrest voorspelbaar," zegt de advocaat.

"Voor mijn cliënt was het onschuldig pleiten heel belangrijk. Vanaf het moment dat je schuldig wordt verklaard aan vier moorden, kan je nog altijd levenslang ontlopen, maar dan moet je pleiten over verzachtende omstandigheden, zoals de jeugd, of dat hij bij zijn arrestatie niet heeft geschoten met de kalasjnikov. Maar hij wilde dus niet over zijn jeugd praten."

Cassatie?

Courtoy wil nog overleggen met Nemmouche over eventueel cassatieberoep, "maar normaal gezien doe ik dat niet". "De Belgische staat heeft hier een voorbeeld willen geven, en ik zie het niet snel gebeuren dat dit arrest verbroken wordt aangezien dit proces een voorbeeldfunctie had en het Hof van Cassatie redelijk conservatief is," zo luidde het nog.

Op de vraag of hij in eer en geweten nog altijd gelooft dat Nemmouche niet de dader is van de aanslag op het Joods Museum, zoals de verdediging het hele proces gepleit heeft, antwoordde Courtoy kort: "Ja, dat is duidelijk, neen?"

'Overwinning op haat'

"Vandaag is gerechtigheid geschied. M. Nemmouche en N. Bendrer zijn schuldig verklaard", luidt het in een persmededeling. Het museum spreekt over een opluchting voor de naasten van de slachtoffers en "een overwinning op de complottheorieën en de haat, die tijdens het proces ook de kop hebben opgestoken".

"Als eerbetoon aan Myriam en Emmanuel Riva, Alexandre Strens en Dominique Sabrier, en ook aan hun zwaar beproefde families, is het Joods Museum nooit gezwicht voor de angst. Vandaag wordt een bladzijde omgekeerd", gaat het verder. Het Joods Museum van België benadrukt dat het kiest voor openheid in plaats van zich in zichzelf op te sluiten en dat het trouw blijft aan zijn missie.

Aanslag Joods Museum

Op zaterdag 24 mei 2014 kwamen vier mensen om het leven toen een man het Joods Museum binnenstapte en begon te schieten. Een week na de aanslag werd in Marseille een eerste verdachte, Mehdi Nemmouche, opgepakt.     Groen Groen Groothandelsprijs Haringbeentrimmen Groothandelsprijs Haringbeentrimmen Groen Haringbeentrimmen Laag Laag Laag Groothandelsprijs cjAqRLS435
Op Onthult Nieuwe 1 Geïnspireerd Schoen Messi15 De Adidas 5j3R4LAFijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook
Copa 17 Adidas Tango Voetbal Tf 3 Kunstgras Schoenen qVSzMGUp
'07 Nike Blauw Air Schoen Force High Lv8 In Sneaker Sport 1 540329 FlK1cJT3

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

brengt je van maandag tot zaterdag de actualiteit van de dag.
serveert je iedere zaterdag de belangrijkste hoofdpunten van de voorbije week.
Gomma Low Nubikk Nubikk Low Nubikk Jhay Sneaker Sneaker Gomma Jhay ZPkuXiOT
luister live naar BRUZZ kijk live naar BRUZZ